ANALYSE

Het is in deze tijd een verademing te ervaren dat er ergens op de wereld grote eensgezindheid is. Dongen was the place to be. Het onderwerp is dan niet eens zo belangrijk. Het woord zelf is al relatief. Wel geeft het de mens moed. Dat die moed kwam door het kijken en luisteren naar de registratie van een vergadering van de Dongense raad is overigens wel bijzonder. In deze kolommen is het wel eens aangehaald en beschreven dat dualisme in de raad de beste manier is om politieke resultaten te boeken en het soms een goed alternatief is voor het negeren van elkaars standpunten en elkaar vliegen af te vangen. Niet altijd breekt macht wet. Maar ook de sfeer is bepalend voor een bevredigend resultaat waar ook buiten de nu helaas imaginaire raadszaal grote consensus aanwezig is na het elkaar goede avond wensen. Dat brengt me weer terug bij het fenomeen ‘sfeer’. Het vergaderen via beeldschermen is niet bepaald bevorderlijk voor het creëren van een goede sfeer, maar soms heeft het wel wat. Ik betrapte mezelf er op dat, daar waar ik als verslaggever best wel last kan hebben van het niet lijfelijk aanwezig zijn in de raadszaal , niet altijd het gevoel heb dat de wettelijk vereiste openbaarheid niet goed te bereiken is en daardoor de spanning van de gesproken woorden anders geherinterpreteerd kunnen worden . Ondanks de vereiste en onmisbare objectiviteit uit het oog te verliezen is ‘het gegeven feit’ ook ‘anders kunnen bekijken ‘. Het lijkt een beetje op een experiment, maar soms is het duiden van een politiek standpunt en er verslag van doen, overbodig. Sfeer is dan belangrijk en het als zodanig beleven is een test voor je grijze massa door de feiten te overzien. Daarom even alleen deze analyse van een gevoel en geen verslag van de vergadering van deze donderdag de 28ste januari 2021. Het verzoek is aan jou ,lezer, zelf te ervaren dat je er in gedachte zelf bij bent geweest. Zo is nieuws eigenlijk bedoeld , en is daarmee puur en enkel te interpreteren door jezelf en lekker makkelijk voor de verslaggever. Het doet me een beetje denken aan een rubriek van de Engelstalige nieuwszender ‘EURONEWS’. Die laat dan beelden zien én de audio horen zonder duiding of ingesproken tekst. Ik beloof weer een verslag volgende keer, want écht wennen doet het niet zomaar….

Piet Eelants. redactie