Het zit wel goed voor de SP, zeg ik tegen vrienden en bekenden. “Hoezo, hoe weet je dat?” is dan de verbaasde reacties. Nee, het is geen kwestie van de glazen bol van de waarzegster. Daar geloof ik niet in. En ook worden er geen verkiezingspolls gehouden. Nee de SP heeft een beproefde methode. Gewoon naar de mensen toe gaan. Dat doen we altijd en dus ook in verkiezingstijd.
Zo stond ik de afgelopen week in ’t Hoefke, de Hoge Akker en ’s Gravenmoer aan de deur. Even voorstellen: Ik ben Rene Roovers van de SP. Ik kom u de verkiezingskrant aanbieden. Drie maart zijn de verkiezingen en dan hebt u het voor het zeggen. Gaat u stemmen? De reacties zijn nagenoeg altijd positief. Je ziet de mensen, voor of tegenstanders denken: “Ze doen er wel veel moeite voor.” Vaak weet men nog niet wat de partij van hun keuze is. Wij als insiders uit de partij zijn dag en nacht bezig met de campagne maar voor de meeste Dongenaren is het nog steeds een –ver –van –mijn -bed show.
Anderen zeggen: “Ik ga wel stemmen maar ik weet nog niet waarop.” Ik denk dat er veel mensen zijn die de laatste dag beslissen. Mijn reactie is dan natuurlijk: “Dat komt dan goed uit, dan kunt u de folder van de SP eens bekijken.” Ze beloven allemaal dat eens goed door te lezen. Of het waar is weet ik niet…. Maar ik doe altijd wel een oproep; Ga in ieder geval naar de stembus want anders verlies je het recht om mee te praten of kritiek te hebben. Of het helpt weet ik niet maar ook hier geldt het motto ‘baadt het niet dan schaadt het niet.’ Niet geschoten is altijd mis geschoten. Maar heel af en toe kom je iemand tegen die zegt het allemaal geen bal te interesseren.
Het leukst is natuurlijk als je echt een positieve reactie krijgt. Ja, ik stem altijd al SP dus dat ga ik weer doen. Op de vraag of ze dan ook een affiche met “een frisse wind” op willen hangen wordt best vaak met ‘”ja geef maar joh” gereageerd. Zo hingen we in ’t Hoefke zo weer even zes affiches op. En een affiche achter de ramen is de beste reclame.
Mensen tegenkomen die je uit een actie of op een andere manier kent levert altijd een leuk praatje op. Gewoon heel leuk om te doen zo bij mensen langsgaan en lekker buurten. Maar ook levert het een schat van kennis op. Zoals bij die mevrouw die zelf werkte in de thuiszorg en feilloos weet aan te geven wat haar ervaring is met het werk. Ook het Multifunctioneel Centrum wordt vaak genoemd en op een kritische manier. In één van de wijken was ik toen net de kabinetscrisis uitgebroken was. Opvallend hoeveel mensen dat gevolgd hebben. En dan maar beweren dat er geen interesse is voor politiek. Dat is echt wel het geval maar ikzelf heb ook niet altijd zin in van die gortdroge debatten waarvan de uitkomst al bij voorbaat vaststaat. Ook daar kan best eens een frisse wind doorheen.
De SP wil straks in het college. Daar ga ik voor . En als dat het geval is, gaan we gewoon op dezelfde manier door. Uit die glazen stolp van het gemeentehuis en als het kan naar de mensen toe. Alleen op die manier kunnen we onze slogan “een frisse wind door het gemeentehuis” waar maken. Ik heb er zin in. En dan maar hopen dat de kiezer ons woensdag 3 maart ook de kans geeft. En ik hoop dus dat dat inderdaad wel goed zit. Spannend!